Jumlah Paparan Halaman

Ahad, 10 Oktober 2010

Mee Bandung Muar..

Mee Bandung Asli Muar..nyum nyum...;p

Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning 10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan) 1 labu bawang putih (diketuk) 5 biji bawang merah ½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air ( boleh juga guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar) ½ cawan udang hidup 1 cawan daging rebus (dipotong nipis) sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci) kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)

Cara:
Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah. Pijarkan minyak dalam kuali, tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing... masukkan sos tiram masukkan udang, daging rebus masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

Cadangan Hidangan:
Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak sekali, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.) Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)... Panaskan dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras. Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan... Masukkan kedalam mangkuk leper, telur diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka. Hidangkan.

Tambahan:
Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Tak perlu tambahan apa-apa yang masam ye..


(kredit kpd resepi.net.. hehe)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan